ata-sova-spara-ronja-och-ida-bw

Ronja Roms & Ida Stepanow haluavat sivulla tuoda esille ideoita, neuvoja mutta ennen kaikkea inspiraatiota jotta henkilökohtainen talous olisi helpompaa ja hauskempaa. Tulethan mukaan matkalle ja opit käsittelemään talouttasi kuin ammattilainen!

Ronja & Ida

40-40-40 huijaus

Podin ekassa kaudessa puhuttiin mm. siitä millaiset eläkepäivät meitä odottaa. Olimme molemmat sitä mieltä että näin ei voi olla, rahat eivät kerta kaikkiaan tule riittämään ilman säästämistä ja suunnittelua. Podissa mainitsimme myös 40-40-40 huijauksen joka lyhykäisyydessään on tämä: teemme työtä 40 tuntia viikossa noin 40 vuotta, elääksemme 40 % palkastamme. Kuulostaako houkuttelevalta?

Lisätään tähän yhtälöön vielä syntyvyysongelma ja nousevat eläkeiät ja soppa on valmis. Ainakin tässä vaiheessa motivaation pitäisi hiipiä esille säästämistä kohtaan.

Haluamme välttää penninvenyttämistä eläkeiässä

Puolet suomalaisista eläkeläisistä saavat alle 1500 € kuukaudessa, melkein 40 % saavat alle 1250€.

Mitä haluamme tällä postauksella sanoa mietit varmaan.. Viesti on selvä, monet tutkimukset osoittavat että meidän ikäluokkamme tulee olemaan ensimmäinen jota odottaa huonommat eläkepäivät verrattuna vanhempiimme (taloudellisesti). On siis korkea aika herätä ja tehdä asialle jotain.

Säästäminen on hyvä aloittaa heti. Yritä päästä siihen että 10 prosenttia tuloistasi menisi suoraan säästöön, mieluiten niin että ne kasvattaisivat varallisuuttasi. (sijoitukset) Kaikilla ei ole sitä mahdollisuutta ja välillä tekee tiukkaa, ei hätää (kuten meidän viisi vuotias sanoisi), kunhan säästät jotain. Raha ei ole se tärkein elämässä mutta ilman sitä arki on huomattavasti haastavampaa.

Jos sinulla on jo työvuosia takana niin käy ihmeessä tarkistamassa työeläkkeesi, pääset myös näkemään arvion lopputulemasta. Tsemppiä säästämiseen, pidetään peukkuja että meitä odottaa mukavat olot.

Ostan asuntoja podcast – alku avoimuudelle

Marraskuussa sain kunnian vierailla Harri Hurun Ostan asuntoja podcastissa. Täytyy myöntää, että löysin Harrin podin hieman myöhään verrattuna muihin. Harmillista mutta totta niin vasta nyt keväällä laitoin jaksot pyörimään peräkkäin, kun ajoin autoa Turkuun opiskelujen takia. Onneksi Turkuun kestää kaksi tuntia joten neljä jaksoa päivässä pääsin arkistoissa eteenpäin.

Harrin podissa parasta on ihmiset ja heidän tarinansa, juuri tämän takia minua jännitti suostua. Onneksi olin päättänyt, että kaappisijoittaminen saa loppua ja rahasta puhuminen avoimesti on sydämenasia, joten ei ollut mitään syytä kieltäytyä kutsusta.

Kuvassa nauhoitukset ovat ohi ja hymy on herkässä, aivan mahtava kokemus. Tietysti tunti tämän jälkeen alkoi se nakertava epävarmuus siitä, että sanoinko nyt oikein, ymmärretäänkö minut väärin, olisiko pitänyt kieltäytyä? Ihmisen mieli on jännä siinä mielessä, että vaikka kuinka haluaisimme olla avoimia ja viis veisata muitten mielipiteistä niin jossain määrin aivomme virittyvät itsekriittisyyteen todella helposti.

No mistä me sitten juttelimme ja mitä voitte jaksosta odottaa? Ensinäkin tavoitteena oli saada oma strategia ulos. Haluan että muutkin ymmärtävät, että tähän voi lähteä, vaikka kaikkea ei osaa. Itse tiesin ensimmäisen oston yhteydessä remontoinnista suhteellisen paljon, jos verrataan saman ikäisiin nuoriin naisiin. En kutenkaan väitä, että olisin pystynyt kaikkea tekemään vaikka tiesin miten se piti tehdä, siinä mielessä oman isän remontti-opetus on mennyt mönkään koska hän usein mieluummin tekee itse, jos ja kun muut ovat liian hitaita.

Tärkein omassa strategiassa on kuitenkin se että löydät oikeat ihmiset, yhtiökumppaniksi kannattaa ottaa juurikin ne henkilöt jotka omaavat ne taidot jotka itselläsi ei ole tai jossa itse olet heikko. Kuten Harrin podissakin ilmaisen asian niin juuri tämän takia en lähde opiskelemaan kirjanpitoa enkä hanki asbestin kartoituksen pätevyyttä.

Kuva on yhdestä meidän sijoitusasunnoista ja kuvan on ottanut Paulina Rökman.

Miten sitten uskaltaa? Koska on oikea hetki? Ei minulla tähän ole mitään valmista vastausta mutta rohkeasti vaan. Elämässä tuppaa menemään niin että me kadumme tekemättömiä asioita kuitenkin enemmän. Ei tämä sijoittajan matka ole ollut mitenkään helppo, en todellakaan halua luoda sellaista uskoa, että kaikki on ruusuilla tanssimista ja elämä hymyilee. Välillä itkettää, raivostuttaa ja jopa pelottaa. Ruuhkavuodet, kaksi lasta alle 6, viisi yritystä. suuria remontteja ja melkein kolmekymmentä kohdetta ovat riittävä syy kenelle vaan mielenterveyden menetykselle.

Ystäviemme mielestä olemme hulluja, välillä jopa idiootteja. Nuorin lapsemme asui ensimmäistä kertaa ”vakituisesti” isänsä kanssa saman katon alla ollessaan 6kk, joidenkin mielestä tämä voi olla väärin tai ”liikaa”. Kaikille tämä elämäntapa ei sovi ja se täytyy muistaa, mutta täytyy myös ymmärtää, että meille tämä on arkea ja valitsemme sen joka aamu uudestaan. Voisimme helposti laittaa asunnot myyntiin ja lähteä perus palkkatöihin, jos arki alkaisi tuntua liian haastavalta.

Lupaan avata asuntosijoittamista myöhemmin lisää, siitä tulee usein kysymyksiä mutta en ole tiennyt mistä aloittaa, ehkä tämä on alku. Näilläkin sivuilla voitte siis tulevaisuudessa tutustua asuntosijoittajan arkeen.

Käykää siis ihmeessä kuuntelemassa, kommentoikaa ja kysykää.

Budjetointi näin jouluaikaan

Sana budjetointi on varman monelle melko tuttu näin joulunalla, ja jos ei vielä budjetit pyöri mielessä niin viimeistään tammikuussa. Miksi sitten joulukuu tuo budjetin elämäämme, helpoin selitys tähän on luultavasti se että joulukuu on usein valitettavan kallis kuukausi. Harmillista on, että meillä monella ei ole selvää mitkä ovat tulomme ja mitkä taas menot. Tähän olisi syytä saada muutos ja myös seuraavan vuoden joulukuu voi olla täysin stressitön, kun siihen on varauduttu koko vuoden aikana.

Tekemällä omasta taloudestasi selvä ja erityisesti mahdollinen budjetti, sitä on helpompi seurata ja myös onnistuminen on luultavampaa näin. Käytä budjettia hyödyksi ja säästä itsellesi ”pahanpäivän varalle” setti, josta voit sitten huonommassa taloudellisessa tilanteessa ottaa kaiken hyödyn irti.

Aloita kartoittamalla tulot ja menot. Jos tulot ovat säännölliset voit helposti tehdä budjetin heti kuukausittain, jos taas tulot ovat enemmän epäsäännölliset niin aloita vaikka vuosi neljättäin.

Jos asut vielä kotona ja et hoida omaa talouttasi niin kysäise jos voisitte yhdessä käydä läpi talouden tulot ja menot, saat sessiosta arvokasta tietoa talouden pyörittämisestä ja opit varmasti uutta myös omasta perheestäsi. Jos asut jo omassa asunnossa tai olet parisuhteessa, niin budjetointi on sitä tärkeämpi.

Aloitetaan kiinteistä kuluista. Kiinteisiin lasket kaikki ne kulut, joita ilman et voi elää eli asuminen, sähkö, vesi, vakuutukset, ruoka jne. Kun nämä ovat selvillä jatkat liikkuviin kuluihin, näihin kuluihin kuuluu kaikki ne asiat mitkä haluaisit eli matkat, Netflix, vaatteet, harrastukset jne. Viimeiseksi kirjoita vielä ylös, kuinka paljon säästät joka kk.

Budjetin voi tarkistaa, jotta se olisi realistinen ja kestävä, esimerkiksi niin että lasket kaikki tulot ja menot prosenteiksi. Kiinteät kulut saisivat olla 50% tuloistasi, liikkuvat kulut taas 30 % ja säästäminen 20%. Tämä tapa on vain yksi ja sitä voi modifioida omien tarpeiden mukaan. Tärkeintä on että aloitat jostain, ja yrität pitäytyä laskuissasi.

Podin kakkos kausi on saatu purkkiin

kakkoskausi päättyy työnhakupläjäykseen ja löytyy nyt sieltä mistä podit löytää. Koko kausi on ollut suunnattu opiskelijoille, jotta tiedon haku olisi helpompaa ja nopeampaa. Kolmas kausi on kuitenkin jo oven takana ja jymyuutisia on luvassa uuden vuoden jälkeen, so stay tuned!

Uusinta jaksoa voit kuunnella täältä

Mutta palataksemme aiheeseen, CV tai ansioluettelo on tärkeä dokumentti ja siihen kannattaa myös panostaa. Lyhykäisesti selitetty niin ansioluettelo on tiedosto johon kirjaat tiedot ja taidot itsestäsi, eli toisin sanoen lyöt faktat pöytään. Hyvä ansioluettelo herättää työnantajan mielenkiinnon heti alussa. Muista että jos työhakemuksessa kirjoitat omaavasi jonkun taidon, tai että olet käynyt jonkun kurssin, niin se on hyvä laittaa myös sinne paperille, jotta työnantaja pystyy tarkistamaan tiedot. Ansioluettelon tekemiseen voi helposti kulua paljonkin aikaa, joten aloita sen tekemistä heti kun siihen sopiva aika löytyy. Kun olet saanut hyvän pohjan niin siitä voit helposti muokata sopivan jokaiselle työpaikalle, jota haet. Tarkista mitä työnantaja etsii ja jos sellaisia kursseja tai työkokemuksia on takataskussa niin lisää ne mukaan.

Ansioluetteloon on hyvä lisätä ns. CV-profiili, sillä pystyt tekemään hyvän ensivaikutelman ja pääset kertoman itsestäsi vapaammin, muutoin listamaisessa ansioluettelossa. Pääset myös tuomaan persoonasi vahvemmin esille. Profiili tekstin lisäät ansioluetteloon heti ensimmäiseksi, paperin yläosaan. Hyvä juttu muistaa on, että listaat työkokemukset ja opiskelut tästä päivästä taaksepäin, eikä päinvastoin. Se nakkikiskan duuni vuonna -95 ei ehkä ole oleellinen osa tämän päivän työnhakua, jätä se siis suosiolla pois.

Muista työnhaussa kertoa työn kannalta olennaiset osaamiset. Voit kertoa esimerkiksi sosiaalisista taidoista, viestintätaidoista tai erityistaidoista. Saat myös antaa persoonasi näkyä eli ole rohkeasti oma itsesi, sama koskee myös itse työhaastattelussa. Näyttämällä persoonallisuutesi työnantajan on helpompi arvioida miten tulet sopeutumaan työpaikalle. Ja hei, näin meidän suomalaisten kesken, saat kehua itseäsi ja kertoa missä olet hyvä.

6 tapaa sijoittaa

On tärkeätä muistaa, että ei ole vain yhtä oikeaa tapaa säästää ja sijoittaa rahaa. Lisäksi on muita keinoja miten sijoittaa, kaikkiin ei edes sisälly konkreettinen fyrkka.  Tässä kuitenkin pieni lista siitä, mitkä me pidämme oivina sijoituskohteina. 

Oma ura 

Omaan uraan tulisi aina sijoittaa. Se että sinulla on koulutus, ammatti tai tutkinto, auttaa sinua tavoittelemaan työpaikkaa ja tulevaa uraa. Ja mitä useampi tutkinto sinulla on, sen useampaa eri alaa sinun on helpompi tavoitella. Tosin joskus voi käydä niin että itse tutkintoa työnantaja ei konkreettisesti tarvitse nähdä, riittää että työnhakijalla on pätevyys hakemaansa työpaikkaan.  

Useilla työpaikoilla järjestetään lisä- ja jatkokoulutuksia, joskus jopa ilmaiseksi. Nämä ovat ehdottomasti sellaisia mihin kannattaa osallistua. Ja kun on saanut pätevyyden koulutuksesta, on ne hyvä lisätä omaan CV:hen.  

Toisaalta ei aina tarvita jatkokoulutuksiakaan, internet on täynnä tietoa ja faktaa ja on avoinna kaikille niille jotka janoaa tietoa.  

Oma terveys 

Tämä otsikko on ehkä haastavin kaikista. Kuinka usein laitamme itsemme ensimmäiseksi ja priorisoimme niin, että me itse jaksamme? Hyvänä vertauskuva pidetään meidän oma keho vs. puhelin. Ainahan me ollaan lataamassa puhelimen akkua mutta ladataanko myös joksus meidän omia akkuja. Ilman omaa hyvinvointia on vaikea pärjätä koulussa, töissä tai oikeastaan missään, tai ainkain se on pajon haastavampaa vähäisellä virralla. 

Asunnot 

Asuntosijoittaminen on paljon tapetilla tänä päivänä. Se on yleistynyt huomattavasti siitä mitä se on ollut muutama vuosi sitten. Asuntosijoittajaksi voi ryhtyä joko yksityishenkilö tai yritys. Asuntosijoittaminen on siinä mielessä haastavampaa, koska se vaatii aluksi ainakin suuremman pääoman kuin pelkkä osake- ja rahastosijoitukset. Lisäksi asuntosijoittaminen vaati hieman enemmän aikaa, sillä mahdollisesti mieluisia asuntoja ei tule joka päivä myyntiin.  

Osakkeet 

Usein kuvitellaan että sijoittaminen on vain salkkumiehien hommaa. Väärin, ei ole! Kaikki voi ja saa ostaa pörssistä osakkeita. Osakesijoittaminen on mielenkiintoista ja sitä voi harrastaa pienimmilläkin summilla.  Se mikä kuitenkin kannattaa muistaa kun sijoittaa osakkeisiin on, pitkäjänteisyys ja maltti. Kurssit ajelehtivat ylös ja alas, tärkeintä on odottaa eikä tehdä hätiköityjä päätöksiä.  

Lainan lyhennys 

Tämä sijoitusmuoto on aika yleinen, heille joilla on lainaa. Monelle tämä on ainut tapa sijoittaa. Se että lyhennät lainaasi kuukausittain on myös tapa kasvattaa omaa varallisuuttasi, pikkuhiljaa velattoman omaisuutesi arvo kasvaa. Tällä hetkellä korot ovat historiallisen matalat ja silloin onkin hyvä hetki maksaa lainaa takaisin. Velan väheneminen lisää riippumattomuutta ja siitäkin syystä lainan lyhentäminen on aina turvallinen ratkaisu. 

Itsensä kouluttaminen 

Viime kädessä on olemassa yksi investointijoka voittaa markkinatItseesi sijoittaminen.”  

Warren Buffet 

Se että koulutamme itseämme on aina hyväksi. Sitä meidän oppimamme pääomaa, ei voida ottaa meiltä pois, koskaan. On tärkeätä muistaa että voit koska vaan lisätä osaamistasi ja tietoa. Esimerkiksi lukeminen on erittäin tehokasta, eikä se vaadi sen enempää kuin kirjoja, lehtiä tai oppaita. Lukemisen lisäksi on monta muuta mahtavaa keinoa imeä lisää tietoa, esimerkiksi kuuntelemalla podcasteja, seurata blogeja tai katsomalla videoita. Tiedon, taidon ja faktan määrällä erotut joukosta, muuallakin kun työhaastattelussa.   

Close menu