ata-sova-spara-ronja-och-ida-bw

Ronja Roms & Ida Stepanow haluavat sivulla tuoda esille ideoita, neuvoja mutta ennen kaikkea inspiraatiota jotta henkilökohtainen talous olisi helpompaa ja hauskempaa. Tulethan mukaan matkalle ja opit käsittelemään talouttasi kuin ammattilainen!

Ronja & Ida

T- P- B- S

Robert T. Kiyosakin kirja Cashflow on hyvä ensimmäinen kirja jolla, lisäät kiinnostusta omaa talouttasi kohtaan.

Cashflow quadrant on kirja jonka kirjoittaja on Robert T. Kiyosaki sekä Sharon L. Lechteir. Kirja kuvastaa neljää eri tapaa ansaita rahaa. Lyhykäisyydessään kirja opettaa meitä lukemaan yllä olevaa kuvaa ja samalla hahmottamaan minne itse kuulumme.  E, eli englanniksi Emplyee olisi suomennettuna työntekijä, S kuvastaisi suomeksi Pienyrittäjää. B olisi taas bisneksenomistaja ja I olisi suomeksi sijoittaja.

Kirjaimet suomeksi olisivat

T: Työntekijä

 P:Pienyrittäjä

 B:Bisnesomistaja

 S: Sijoittaja

Työntekijä ja pienyrittäjä sijoittuvat vasemmalle puolelle ja bisnesomistaja sekä sijoittaja taas oikealle.

Kaikki kirjaimet kertovat oman tarinan siitä mistä rahat voivat tulla. Jos olet jonkun toisen yrityksen palkkalistoilla niin olet työntekijä.  Jos omistat pienyrityksen ja työllistät itsesi olet pienyrittäjä. Jos pienyrityksesi kasvaa isoksi toimivaksi systeemiksi, niin olet bisnesomistaja, ja jos rahasi tekee sinulle rahaa niin olet sijoittaja. Jokainen meistä voi haastaa itsensä ja päästä osaksi jokaista kirjainta ja sen tuomia mahdollisuuksia (mutta myös rajoitteita).

Robert T. Kiyosaki on yrittäjä sekä bisnesomistaja

Katsotaan yhdessä vaikka lääkärin mahdollista matkaa. Vastavalmistunut lääkäri hakeutuu töihin kunnalliselle terveysasemalle palkkatöihin. Hän tekee töitä 30 tuntia viikossa ja sen mukaista korvausta. Viiden vuoden päästä lääkäri janoaa haasteita ja päättää perustaa yksityisen klinikan. Ensimmäinen vuosi menee tasapainotellen vanhan työn ja uuden yrityksen parissa mutta toisella vuodella työt riittävät jo omalla klinikalla kattamaan kulut. Kolme vuotta kuluu ja klinikka palkkaa uutta väkeä, muuttaa isompiin tiloihin ja siitä on kehittynyt toimiva systeemi. Lääkäri on nyt omistaja ja voi olla kuukauden Thaimaassa samalla kun hänen työntekijänsä pyörittävät bisnestä suomessa. Firmalla menee niin hyvin että rahaa jää yli ja lääkäri päättää Thaimaan loman jälkeen lähteä myös sijoittajaksi. Hän ostaa osan paikallisesta labrasta sekä ostaa itselleen pari asuntoa jotka hän laittaa vuokralle. Tällä tavalla lääkäri on käynyt jokaisen kvadrantin läpi.

Robertin mukaan ihmiset jotka hakeutuvat työntekijäksi hakevat usein turvallisuutta kun taas pienyrittäjät unelmoivat olevansa itsensä pomo ja päättävänsä kaikesta. Bisnesomistajat taas haluavat palkata parhaat ympärilleen ja delegoida. Sijoittajat päättävät laittaa rahat tekemään rahaa.

On tärkeätä ymmärtää ero yrittäjyydessä jossa omistaja toimii yrityksen systeeminä. Yrittäjä tuottaa palvelut joita hän myy eteenpäin. Ilman kysesitä yrittäjää yritys ei saa tuottoa. Bisnesomistajalla on taas toimiva systeemi joka tekee hänelle rahaa, hänen ei itse tarvitse tehdä mitään jotta arki pyörii ja rahavirta käy. Jokainen meistä voi luultavasti tehdä hampurilaisen joka maistuu paremmalta kuin mäkkärin hampparit mutta harva meistä voi luoda systeemin joka on yhtä hyvä tai parempi kuin se mikä Mc Donalds on.

Lyhykäisyydessään:

Työntekijä: sinulla on työ

Pienyrittäjä: omistat työpaikkasi

Bisnesomistaja: omistat systeemin ja ihmiset tekevät työtä sinulle

Sijoittaja: raha tekee työtä puolestasi

Käytä hetki aikaa miettimiseen. Mihin sijoitut tänään ja mihin haluaisit sijoittua 5-20 vuoden päästä?

#säästölokakuu

Syksy on täällä ja niin myös uusintalähdöt

Syksy on täällä ja monelle se tarkoittaa uusintalähtöä. Ehkä olet aloittanut uuden koulutuksen, vaihtanut työtä, löytänyt uuden rakkauden tai päättänyt panostaa terveyteesi. Tai oletko, niin kuin me, päättänyt laittaa isomman vaihteen omaan säästämiseen?

Uusintalähtö on latautunut käsite, joka usein pitää sisällään sekä menestystarinoita että niitä ei niin menestyneitä. Sosiaalinen media on myös tuonut mukanaan vertailumahdollisuuden. Enää ei riitä, että vertailukohteena on naapurin matti ja Matilda vaan vertailua tehdään jokaisen somejulkkiksen kanssa. Kiiltokuva elämä vastaa harvoin omaa elämäämme ja helposti tästä masentuu.

Meidän pitäisi olla ulospäinsuuntautuneita, ongelmanratkaisukykyisiä, koulutettuja, menestyneitä, sosiaalisia ja tietysti onnellisia. Ai että mitkä suorituspaineet tulee jo pelkästä kirjoittamisesta.

Nyt meidän täytyy muistaa, että uusintalähtö ei ole ensimmäinen erä joten vanha seuraa ja elää mukana. Vanhasta otamme (toivottavasti) oppia uusiin haasteisiin ja käytämme jo oppimaamme hyväksi. uusintalähtöön on hyvä lähteä silloin kun oma arki tuntuu harmaalta ja mikään ei tuota kipinää. Mutta kuten kaikissa elämän muutoksissa niin kannattaa muista vauhti, ensimmäiseen mutkaan ei kannata mennä kaasupohjassa, valitettavan usein siitä ei seuraa muuta kuin ulosajo ja keskeytys. Suunnittele mieluummin eka kisareissu kunnolla ja valmistaudu siihen henkisesti käymällä läpi vanhat kokemukset. Mitä olet oppinut itsestäsi tähän hetkeen asti, mitkä ovat kompastuskuopat ja missä loistat. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Jos uusintalähtösi liittyy rahaan niin haluamme toivottaa sinut tervetulleeksi jengiin! Tästä tämä lähtee, yhdessä! Säästäminen tosin tarkoittaa jokaiselle eri asiaa mutta peruskäytäntö olisi laittaa rahaa sivuun ja jättää se tällä tavalla kuluttamatta. Kun tämä puoli on selvää niin ensimmäinen askel on otettu, toinen on sitten sijoittaminen, tosin sanoen saada rahasi työskentelemään puolestasi.

Uusi podijakso on julkaistu, kuuntele se täältä

Nopeat vinkit

Jos tili näyttää nollaa niin olisi hyvä aloittaa kulujen kartoittamisella. Missä pystyt säästämään? Voitko kilpailuttaa jonkun sopimuksen tai pystytkö irtisanomaan suoratoistopalvelun? Olisiko mahdollista ostaa halvempaa ruokaa?

Jos menot on karsittu niin seuraava on tulojen kasvattaminen. Karsiminen on usein helpompaa mutta älä anna periksi. Myy ylimääräiset tavarat tai kysele ekstra duunin perään. Kun rahahanat ovat auki, on aika miettiä, miten säästät. Optimaalinen säästötapa olisi jakaa se kahteen; pitkäaikaiseen (asunto &eläke) ja lyhytaikaiseen (reissu & uusi tietokone). Tunnustele mikä on sinulle sopiva tapa.

Uusimmassa podijaksossa keskustelemme säästämisestä ja heitämme sinulle haasteen, tule siis mukaan viettämään #Säästölokakuu parhaassa seurassa.

KonMari ja minimalismi

KonMari ja Minimalismi ovat trendejä jotka näkyvät erityisesti Instagramissa jos lähtee seuraamaan sopivia #

Monesti olen kuullut ihmisten puhuvan “konmarituksesta” ja minimalisuudesta, mutta koskaan aikaisemmin en ole oikein ymmärtänyt sen positiivista vibaa (jos näin voi sanoa…). Nyt kuitenkin muutama viikko sitten kun suunnittelimme Syö Nuku Säästä- ilmiön syys- ja talvikautta, osui KonMari kirja käteeni Ronjan luona. En ole niitä kirjatyyppejä jotka lukevat kirjan parissa päivässä, ja joiden kuulee käyttävän sanontaa “en vain voinut lopettaa lukemista ja hups kirja oli loppu”. Nyt kuitenkin haastoin itseni ja päätin että luen kirjan, ja teen siitä pienin päivityksen tänne blogiin. En uskaltanut luvata Ronjalle aikaa, jolloin päivitys tulee, mutta kaikkien ihmetykseksi päivitys näki päivänvalon kaksi viikkoa myöhemmin!

Marie Kondon kirjoittama KonMari kirja

Henkilökohtaisesti liika tavara aiheuttaa minussa stressiä, ja tuntuu että en saa tilannetta haltuun kun kaikki tavarat ovat sikin sokin kotona eikä tavaroille ole omia paikkoja. Toinen syy miksi halusin lukea KonMari kirjan oli, että saisin hieman ekstraa säästöön kun laittaisin minulle turhat tavarat kiertoon, ja samalla ajatus siitä että seuraavan kerran kun olen ostamassa jotain uutta, mietin tarkkaan että tarvitsenko kyseistä tavaraa varmasti vai onko vain kyse haluamisesta.

Kirjailija Marie Kondo peräänkuuluttaa tavaroiden tuomaa iloa käyttäjälleen. Mikäli tavara tai esimerkiksi vaate ei tuo iloa kantajalleen, tulisi miettiä että miksi se edelleen on kaapissani?  Ja sehän on totta, mikäli pelkät negatiiviset ajatukset heräävät sisälläni kun katson vaatetta, onko se välttämätön minulle tai tulenko edes koskaan käyttämään sitä? Kondon mielestä onkin järkevää käydä tavara kerrallaan läpi, ja miettiä että tuoko kyseinen esine iloa elämääsi.

Marie Kondon KonMari kirja oli helppolukuinen (oikeasti), ja turhat jaarittelut oli jätetty kokonaan pois. Kirja eteni hyvin ja esimerkit joita kirjailia oli käyttänyt olivat helposti samaistuttavia. Suosittelen ehdottomasti kirjaa muillekin, jotka ovat kiinnostuneita konmarituksesta ja lisäjärjestyksen tarpeesta.  Ja jos lukeminen ei tänään houkuttele niin Netflixistä löytää myös minisarjan jossa käydään KonMarin perustat läpi. Onko teillä muuten suosikki kirjaa tähän aiheeseen liittyen?

Fumio Sasakin kirjoittama kirja Hej då saker (Löytyy myös nimellä Goodbye, Things.)

Ajatus tavaran vähentämisestä houkuttelee siis, kuten jo varmaan arvaatte, ja Fumio Sasaki kirjoittaa omasta matkastaan kirjassa Goodbye, Things. Sasaki kertoo kirjassa omasta elämästään ja matkasta tavarapaljoudesta helpompaan ja iloisempaan elämään. Kirjasta löytyy 55 vinkkiä joiden avulla lukija voi jättää tavarat taakseen. Useimmat vinkit ovat samoja mitä myös KonMari kirjassa esim. kiitollisuus on taas tapetilla. Sasaki rohkaisee myös ystävällisesti laittamaan kirja sivuun jotta voit heti käydä karsimassa omaisuuttasi. Itse mietin kirjan luettuani että miksi omistan kolmea juustohöylää? Tarvitsenko oikeasti neljää siivousämpäriä?

Omista ”virheistä” voi oppia ja muutos on mahdollista, kirja antoi ainakin minulle toivoa muutoksen suhteen.Täältä lähtee siis neljä tähteä kirjalle joten lukulistalle vaan jos tavarapaljous ahdistaa tai minimalismi houkuttelee.

Sijoita itseesi

Harvat sijoitukset tuovat yhtä paljon takaisin kuin ne jotka sijoitat itseesi. Laittamalla aikaa ja energiaa itsesi kehittämiseen saat uutta näkökulmaa, lisää oppia ja paremmat välineet vaurastumiseen. Miten sitten lähteä liikkeelle?

Rahan sijoittaminen on helppo aloittaa, mutta siinä onnistuminen ei. Itseensä sijoittamiseen kanssa asiat usein taas menevät toisinpäin, alkukankeutta voi ilmetä mutta jos siihen lähtee se tuottaa tulosta.

Tässä kuvassa hymyilee itseensä sijoittanut tyyppi. Kuva otettu asuntosijoittajien illassa Helsingissä Vauras Nainen valmentajien kanssa. Terhi Majasalmi, Kati Kyyrö sekä Minna Nikula.

Jokaisen sijoittamista harkitsevan kannattaa sisäistää että sijoittaminen on riskinottamista. Ilman riskiä ei ole tuottoa. Sama koskee itseesi sijoittamiseen. Toimenpiteet voivat johtaa suureen hyvään tai poikia jotain pientä. Samalla voisi väittää että osakepoiminnan tapaista itseensä panostamista voi harjoittaa sitten kun tietää mitä haluaa, kun taas hajautettu panostaminen, kuten rahastosijoittaminen, toimii paremmin alussa.

Muista myös pysyä sijoitussuunnitelmassasi riippumatta siitä mitä ympärilläsi tapahtuu, pidä kiinni suunnitelmastasi vaikka väsyttää ja katuminen iskee koskien ilmoittautumistasi vapaa-valintaiseen teemailtaan.

Toimi kuten Warren Buffet, Hän pyrkii löytämään markkinoilta alihinnoiteltuja osakkeita joiden todellinen arvo on markkinahintaa alhaisempi. Samalla ajatusmaailmalla lähdet metsästämään sinulle sopivia koulutuksia tai ajanvietettä. Metsässä retkeily on esimerkiksi täysin aliarvostettua, vaikka tutkimukset osoittavat että stressi vähenee ja syke hidastuu. Miksi haluamme kuitenkin maksaa maltaita viikonloppulomasta kalliissa hotellissa jotta saamme saman efektin jonka voisimme metsästä hakea ilmaiseksi?

Tässä oppimassa uutta EU:sta

 Tieto ja taito ovat sinun parhaat varasi ja niitä kannattaa vaalia ja kehittää. Jos et tiedä mistä aloittaa niin vinkkinä olisi nämä seuraavat osa-alueet; Rahataito ja talouden osaaminen/ tietämys, sosiaaliset taidot, ammatillinen osaaminen.

Warren Buffett on tästä asiasta samaa mieltä:

”Viime kädessä on olemassa yksi investointi, joka voittaa markkinat: Itseesi sijoittaminen.”

Opi uutta lukemalla, sijoita itseesi- se kannattaa aina.

Helpoin ja edullisin tapa investoida itseensä on lukea. Kirjojen lukeminen vähentää stressiä ja sen sanotaan jopa pidentävän elinikää. Hio siis taitojasi ja pysy ajan tasalla lukemalla kirjoja, blogeja, kuuntelemalla podcasteja, tilaamalla erilaisia uutiskirjeitä sekä osallistumalla erilaisiin kursseihin, esityksiin ja seminaareihin. Älä unohda luovuutta, luovuus on voimavara ja siihen kannattaa investoida. Luovuudelle tulee raivata tilaa almanakkaan, sillä se tarvitsee tilaa toimiakseen.

Investoi myös terveyteen ja hyvinvointiin, koska ilman näitä kahta muutkin investoinnit loppuvat lyhyeen. Investoi myös suhteisiin, menestystä on vaikeata rakentaa yksin. Toimivat ja kannustavat suhteet lisäävät hyvinvointiamme kaikilla elämän osa-alueilla.

Östnyland

Kuva: Kristoffer Åberg

Kaikkien täytyy syödä nukkua sekä säästää, näin alkaa Jannika Lindénin meistä kirjoittama juttu Östnyland lehdessä. (Valitettavasti juttu on vain tilaajille auki.)

Äta sova sparan idea on alusta asti ollut tuoda nuorille se tieto ja taito mitkä meiltä nuoruudessa jäivät puuttumaan. Mitä aikaisemmin yksilötalouden saa hallintaan sen parempi, ja mitä nopeammin korkoa korolle ilmiön pääsee kiinni sitä autuaampaa! Olemme hyvin tietoisia siitä että raha ei kasva puussa (hello perhe-elämä) mutta jokaisella on mahdollisuus ottaa koppia omasta taloudestaan. Talouden saa kuntoon jo pienillä jutuilla. Säästämisen ja sijoittamisen taas voi aloittaa pienillä summilla, sillä summalla mikä on tällä hetkellä mahdollista.

Projektin tarkoitus on ennen kaikkea tuoda esille ideoita, inspiraatiota mutta tärkeimpänä päämääränä on avata keskustelua. Rahasta saa nimittäin, ja pitääkin puhua. Rahataito on kaikille tärkeä asia eikä se vaadi maisterinpapereita. Tieto ja taito pitää saada nuorille niin aikaisin kuin mahdollista jotta he tekevät hyviä päätöksiä ja välttävät velkakierteet sekä ulosottomaksut. Me jäimme kaipaamaan tietoa koulussa ja toivomme nyt että sama ei toistu seuraavalla sukupolvella.

Kuva: Kristoffer Åberg
Close menu