Velkakierteestä tasapainoon

Jos raha-asiat kiinnostavat niin olet luultavasti törmäänyt insta tiliin rahahuoli. Iloksemme saammekin nyt esittää vieraskirjoituksen tältä vahvalta naiselta:

Jos olisit kaksi vuotta sitten kurkistanut tiliotteelleni, olisit huomannut, että elän palkasta palkkaan. Tai oikeastaan se ei edes riittänyt menoihini, vaan jouduin turvautumaan osamaksuihin ja luottokortteihin koko ajan. Yritin vuosien aikana kovasti löytää ratkaisun tekemällä enemmän töitä ja miettimällä mistä vielä nipistää. Kumpikaan näistä vaihtoehdoista ei kuitenkaan tuonut muuta kuin lisää ongelmia elämääni.  Tänään tulen kertomaan sinulle parhaat vinkkini, miten pääset alkuun muutoksessa velkakierteestä tasapainoon.

Ensiaskeleet kohti velatonta elämää

Tiedän miltä sinusta tuntuu. Tiedän sen tunteen, kun tiedät vihdoinkin saavasi ylimääräistä rahaa jostain ja olet valmistellut sitä hetkeä, odottaen voivasi hengittää hetken vapaammin. Ei… sitten se auto tai pesukone menee rikki!  Kaikki se odotus valuu hukkaan. Kaikki se ylimääräinen raha, minkä niin ajattelit ratkaisevan ongelmasi, valuukin johonkin odottamattomaan, mutta pakolliseen menoon. Mielessäsi pyörii vain kysymys: “Miksi MINULLE käy aina näin? Miksen voi saada edes pientä hengähdyshetkeä kaikkien näiden kurjien asioiden keskellä. Miksi kaikilla muilla asiat ovat aina paremmin?”

Jos tunnet jonkun jonka luulisit voivan hyötyä tästä postauksesta, tee päivän hyvä teko ja jaa tämä postaus somessa hänenkin nähtävilleen.

Tulen jakamaan sinulle kolme vinkkiä, jotka auttavat sinua katsomaan tilannettasi uudesta näkökulmasta ainaisen kituuttamisen ja säästövinkkien sijaan.

Ensimmäinen tehtäväsi on pysähtyä ja katsoa itseäsi peiliin. Kuka ja mikä on aiheuttanut tämän tilanteen? Muista olla rehellinen, sillä ilman rehellisyyttä et pääse eteenpäin tilanteestasi.

Tuntuuko sinusta, että syy on aina jossain muualla? Milloin hallitus on tehnyt huonoja päätöksiä tai vanhempasi sössivät kasvatuksesi ja opettivat tuhlaavan elämäntyylin? STOP. Vaikka osa syytä olisikin näissä asioissa, sinun on aika hyväksyä se. Näin se vain nyt on ja tästä lähtien aiot katsoa eteenpäin ja kysyä itseltäsi: miten MINÄ voin toimia tästä tilanteesta huolimatta?

Mielemme keksii kyllä aina uusia syitä ja syntipukkeja, mutta onko se johtanut sinua mihinkään eteenpäin? Omalla kohdallani kaikki alkoi siitä, kun tunnustin ja tunnistin nämä ajatusmallit päässäni. Olli aika kohdistaa katse vain itseeni. Tilanteeni ei ollut varmasti mikään hohdokkain, mutta se oli seurausta omista valinnoistani, joita olin tehnyt vuosien varrella.

Seuraavaksi katsot kaikki velkasi ja osamaksusi. Edustavatko nämä ostamasi asiat sitä mikä haluat oikeasti olla vai oletko ostanut itsellesi vain kalliit kulissit, joita voit näyttää muille ihmisille? Tässä kohtaa on hyvä myös katsoa mitkä ne tulot  ja pakolliset menot olivatkaan. Jos olet enemmän miinuksella kuin plussalla, on aika kääntää katse uudelleen velkoihisi. Onko siellä kenties jotain mistä voisit luopua? Ehkä et edes saa myymällä tavarasta sitä hintaa, mitä siitä on vielä velkaa jäljellä, mutta olisiko myyminen silti parempi kuin kituuttaminen kuukaudesta toiseen? Tämän päätöksen joutuu jokainen miettimään itse. Minä päätin myydä osan osamaksuilla olevista vimpaimista ja vapautua osamaksukierteestä. Voin kertoa, että helpotus oli suuri ja korvasi tavaroista tulleen näennäisen onnen tunteen mennen tullen.

Viimeiseksi pyydän sinua ottamaan rauhallisen hetken ja sulkemaan silmäsi. Kuvittele itsesi tilanteeseen jolloin olet velaton ja onnellinen. Miltä se tuntuu? Miltä se näyttää? Mitä asioita sinulla on silloin elämässäsi? Jos vastaukseksi tulee “omistan Ferrarin ja luksusasunnon Monacossa “… mieti onko se sittenkään sinun unelmasi vai oletko kenties lainannut sitä joltakin muulta.

Itse olen huomannut matkan varrella, että moni unelmani ei ole ollutkaan omani. Se on ollut hämmentävää. Olen kenties samaistunut johonkin somevaikuttajaan tai mainokseen niin paljon, että olen huomaamattani suunnannut elämääni kohti jotain sellaista, joka ei ole edes ollut minun oma unelmani. Tiesitkö, että silloin kun olin aivan pohjalla varallisuuden suhteen, huomasinkin lopulta olevani kuitenkin onnellinen. Silloin viimeistään tajusin, että onnellisuus ei ole kiinni rahatilanteesta, onnellisuus löytyy jostain aivan muualta.

Tässä vielä kolme askelta kertauksena:

  • Pysähdy ja katso itseäsi peiliin. Kuka on oikeasti aiheuttanut tämän tilanteen?
  • Selvitä kaikkien velkojesi määrä ja voisitko myydä osan tavaroistasi?
  • Ota rauhallinen hetki ja mieti tilannetta jolloin olet velaton ja onnellinen. Miltä se tuntuu? Miltä se näyttää? Mitä asioita sinulla on silloin elämässäsi?

Mikäli koit, että näissä vinkeissä oli jotain sinua koskettavaa ja haluat jatkossakin paneutua taloustilanteesi parantamiseen, liity sähköpostilistalleni

Liittymällä saat myös ilmaisen budjetointipohjan käyttöösi. Ota seurantaan myös Instagramtilini (@rahahuoli). Olen siellä sinua varten!

Vastaa