Säästäminen

Säästäminen ja tietysti sijoittaminen, antavat monelle kontrollin tunteen samalla kun se tuntuu hyvältä. Totta on kuitenkin se että suurin osa meistä säästä unelmia ja tavoitteita varten, olemme siis hyvin käytännönläheisiä. Olkoon se tavoite sitten uusi auto, asunto, lomamatka tai aikainen eläke, unelmat ovat hyviä motivoimaan. Jos et ole syntynyt muhkealla pankkitilillä tai voittanut lotossa äskettäin on kuitenkin todennäköistä, että toivomasi asiat ovat kalliita ja omat tulosi eivät riitä niitä kattamaan joka ikinen kuukausi. Tämä ei ole mikään syy paniikkiin mutta on hyvä tiedostaa asia, jotta voit tehdä työtä sen eteen että tulosi eivät rajoita elämääsi huonolla tavalla, se voi kuitenkin olla hyvä tapa opetella priorisoimaan. Katso kunnolla elämääsi, mitä oikeasti tarvitset ja mitä ilman pärjäät. Aseta tarpeesi tärkeysjärjestykseen ja tee samoin halujesi kanssa.

Kun otamme aikaa asioiden miettimiseen teemme usein parempia päätöksiä. Tunteiden vietävänä on vaikeata päättää luopumisesta, joten rauhallisuus ja maltti on valttia. Ensinnäkin oma säästötili on tukesi ja turvasi elämässä. Jokainen tarvitsee puskurin, johon voi kääntyä, kun elämä heittää haasteita, tai vaikka koronan. Suositus olisi, että sinulla olisi ainakin kolmen kuukauden menot säästössä ja jotkut bloggaajat ja kirjailijat suosittelevat jopa 6kk tai vuoden menoja. Täytyy kuitenkin muistaa, että Suomessa meillä on yhteiskunta, joka tulee apuun, jos ihmisellä menee huonosti. Kun ihmisellä menee hyvin, saamme maksaa veroja, jotta heikommassa elämäntilanteessa olevat saavat tukea ja turvaa. Tämän takia vuoden kulut ovat ehkä hieman ylimitoitettuja, joten jos saat säästöön kolmen kuukauden menot niin olet jo hyvällä mallilla.

Kun puskuri on täynnä, saat katsoa pidemmälle. Tässä tilanteessa on aika miettiä mihin haluaisit sijoittaa? Mikä sinua kiinnostaa? Mistä haluaisit oppia enemmän? Muista kuitenkin miettiä myös aikaa, kauanko ajattelit pitää rahoja kiinni ja kuinka paljon energiaa haluat käyttää sijoittamiseen joka ikinen viikko, kaikki tämä ratkaisee valintoja tehdessäsi. Muista myös hyvä nyrkkisääntö olla laittamassa kaikkia munia samaan koriin.


Viimeisenä vinkkinä: jos haluat säästä enemmän, tingi menoista kovemmalla kädellä.

Koronavirus 25.3.2020

Kuva lainattu Yleltä

Elämme kyllä ainutkertaista ajanjaksoa maailman kirjoissa. Maailma on pysähtynyt ja social distancing on trendi sana. Muista eristäytyminen on tehokas tapa hidastaa viruksen kulkua ja monissa työpaikoissa onkin kehotettu etätöihin. Koulut ovat jo hetken suomessa pyörineet etänä ja meno taitaa jatkua vielä kevään yli. Miksi meidän pitäisi sitten oikeasti pysyä kotona? Kokemukset maailmalta osoittavat, että sosiaalisten kontaktien vähentäminen minimiin on tehokkain tapa toimia koronan leviämisen estämiseksi. Maat, jossa reagoidaan nopeasti ja saadaan ihmisten kontaktit minimiin voivat onnistua hyvinkin vähentämään kuolemantapauksia, ja tätähän me kaikki tietysti toivomme.

Kohta on kaksi kk mennyt siitä, että WHO julisti koronaviruksen pandemiaksi (30.1.2020) ja vielä ei loppua näy. Onkin siksi paras totutella siihen, että tämä tilanne jää nyt päälle hetkeksi. Elämämme tulee olemaan tyystin erilainen seuraavat viikot verrattuna siihen mihin olemme muuten tottuneet.

Kirjoitus hetkellä suomessa on kuollut kolme henkilöä koronaviruksen takia. Covid-19 on siis varteenotettava virus ja toivommekin että te lukijat pysytte terveinä ja poissa massoista. Käyttäkää aika vaikka opiskeluun ja itsenne keittämiseen.

Vinkki vitosena on meidän podi jos et vielä ole sitä kuunnellut. Käy siis tsekkaamassa Syö nuku säästä podia, siinä saat jo yhden päivän kulumaan.

Mimmit Sijoittaa Porvoossa

Voimme kertoa, että oli hikiset oltavat torstaina ennen Mimmit sijoittaa tapahtumaa. Syö Nuku Säästä ja Naistakomon yhteiseen tapahtumaan oli satsattu paljon ja jännitti mihin suuntaan korona meitä vie. Iltapäivällä media myllersi koronaviruksesta ja tapahtumaan oli silloin aikaa vain tunteja. Keskusteltuamme ammattilaisten kanssa päätimme pitää tapahtuman ja satsata hyvään käsihygieniaan. Käsidesi oli uusi lemppari.

Tupa oli avain täysi ja tunnelma mitä mahtavin. Cafe Aatos täyttyi mimmeistä ja pari rohkeaa miestäkin löysi paikalle. Paikalla meidän lisäksi oli StudioPienen Lotta ja Benjamin Enlund joka muuten auttaa meitä podin kanssa. Ja tietysti Mimmit, Pia-Maria ja Hanna.

Illan aikana saimme oppia lisää sijoittamisen aloittamisesta ja sen helppoudesta. Opimme myöskin, että kun sijoitussuunnitelma on tehty jatkat sen mukaisesti vaikka koronavirus ja öljykriisi ravistelisi markkinoita.

Tässä pieni kuvasade illasta ja sen tunnelmista. Lisää kuvia löydät Lotta Åbergin sivuilta studiopieni.com.

Miten korona vaikuttaa sijoituksiimme

Vuosi 2020 on tuonut mukanaan pari muuttujaa, ja ne näkyvät nyt pörssissä. Jos ajattelit että öljykriisi on riittävä asia heiluttamaan pörssiä, niin sait luultavasti shokkihoitoa, kun Koronavirus valtasi talousmaailman. Covid-19 on lamaannuttanut Kiinan talouden ja loppumaailmassa myllertää. Pandemia on julistettu ja suomessa odotetaan, että tämä muuttuu epidemiaksi. Tärkeintä on ymmärtää, että kukaan ei tiedä miten tämä vaikuttaa maailman talouteen, se joka sanoo tietävänsä, valehtelee.

Kyseessä voi olla lyhytaikainen vaikutus, jossa rajoitukset hetkellisesti leikkaavat tuotantoa ja tarjontaa tai sitten Covid-19 jää vaivaamaan meitä pidempään. Jos ongelmat jatkuvat pitkään kärsivät myös palvelualat, kun ihmiset eivät kuluta tai liiku. Vaikea tilanne on myös se, jos virus lähtee uudella voimalla myllertämään. Mitä tapahtuu, sitä emme tiedä, aika sen näyttää.

Mitä sitten itse teemme tässä tilanteessa, kannattaako kaikki sijoitukset nostaa pörssistä pois vai onko nyt oston paikka? Helmikuu oli osakkeille heikoin sitten finanssikriisin, laskua tuli. Koska itse uskomme että blogilla vierailijat luultavasti säästävät kuten mekin, säännöllisesti ja pitkällä suunnitelmalla niin tämän ei pitäisi olla huoli. Tässä palataan siihen vanhaan tärkeään asiaan, riski ja tuotto. Ilman riskiä ei ole tuottoa ja tällä hetkellä mennään alaspäin ja se kuuluu tähän lajiin.

Kysy siis itseltäsi, onko sijoitussuunnitelmasi muuttunut? Jos vastaat ei, älä tee mitään. Jatka samalla mallilla ja pysy terveenä. Pese kädet monta kertaa päivässä vedellä ja saippualla 20 sekuntia kerralla, ja vältä turhaa altistumista.

Minä? Sijoittaja?

Oma sijoitusmatkani on varsin lyhyt. Asuntolainan ottamisen yhteydessä pankki suositteli rahastosijoittamista. Vuosikaudet luulin laittavani rahaa säästötilille, ymmärtämättä yhtään rahastojen tarkoitusta tai merkitystä. Elin täydessä taloudellisen tietotaidon tyhjiössä, kunnes lähdin ystäväni (lue yhtiökumppanini Jennin) painostuksesta Mimmit Sijoittaa- iltaan Helsinkiin.

Olin jo ennen mimmien tapahtumaa havahtunut talousasioideni retuperäisyyteen. Olin päättänyt lähteä hoitovapaan jälkeen päätoimiseksi yrittäjäksi. Luojan kiitos, tajusin hakeutua suorittamaan yrittäjän ammattitutkintoa, jossa laskelmia tehdessäni tilanteeni valkeni minulle. Kuinka ihmeessä voin turvata omani ja lasteni taloudellisen tulevaisuuden, jos en edes itse tiedä sijoittamisen perusasioita?

Onneksi sijoittamisen aloittaminen ei oikeasti ollut niin vaikeaa kuin aluksi luulin, kiitos Hannan ja Pia-Marian. Tämä kaksikko poisti ennakkoluulot sijoittamisen perusasioiden ympäriltä ja voilà- ryhdyin sijoittajaksi heti tapahtumaluennon jälkeen! Ei, en tarvinnut suurta pääomaa, en isoa salkkua, enkä muutamaa minuuttia kauempaa puhelimen ääressä. Nyt olen sijoittava mimmi; minulla on osakesäästötili ja arvo-osuustili. Sijoitusstrategiani on ”sijoita ja unohda”- äiti-ihmisen unelma!

Heräsikö kiinnostus? Tunnetko piston sydämessäsi niin kuin minä ennen ensimmäistä Mimmit Sijoittaa-iltaani? Mimmit Sijoittaa- tapahtuma saapuu Porvooseen 12.3. Illan aikana Hanna ja Pia- Maria johdattelevat meidät sijoittamisen perusteista aina sijoittamisen aloittamiseen asti Aatos Cafen upeassa miljöössä. Saat vastaukset kysymyksiin miksi sijoittaminen kannattaa aloittaa, miten se tapahtuu ja mitä sinun tulee tehdä, jotta saat käyttöösi maailman 8. ihmeen- korkoa korolle- ilmiön. Kannattaa olla nopea, lippuja on jäljellä enää vähän.

TUle mukaan, osta oma lippusi nyt. //Erja