Budjetointi näin jouluaikaan

Sana budjetointi on varman monelle melko tuttu näin joulunalla, ja jos ei vielä budjetit pyöri mielessä niin viimeistään tammikuussa. Miksi sitten joulukuu tuo budjetin elämäämme, helpoin selitys tähän on luultavasti se että joulukuu on usein valitettavan kallis kuukausi. Harmillista on, että meillä monella ei ole selvää mitkä ovat tulomme ja mitkä taas menot. Tähän olisi syytä saada muutos ja myös seuraavan vuoden joulukuu voi olla täysin stressitön, kun siihen on varauduttu koko vuoden aikana.

Tekemällä omasta taloudestasi selvä ja erityisesti mahdollinen budjetti, sitä on helpompi seurata ja myös onnistuminen on luultavampaa näin. Käytä budjettia hyödyksi ja säästä itsellesi ”pahanpäivän varalle” setti, josta voit sitten huonommassa taloudellisessa tilanteessa ottaa kaiken hyödyn irti.

Aloita kartoittamalla tulot ja menot. Jos tulot ovat säännölliset voit helposti tehdä budjetin heti kuukausittain, jos taas tulot ovat enemmän epäsäännölliset niin aloita vaikka vuosi neljättäin.

Jos asut vielä kotona ja et hoida omaa talouttasi niin kysäise jos voisitte yhdessä käydä läpi talouden tulot ja menot, saat sessiosta arvokasta tietoa talouden pyörittämisestä ja opit varmasti uutta myös omasta perheestäsi. Jos asut jo omassa asunnossa tai olet parisuhteessa, niin budjetointi on sitä tärkeämpi.

Aloitetaan kiinteistä kuluista. Kiinteisiin lasket kaikki ne kulut, joita ilman et voi elää eli asuminen, sähkö, vesi, vakuutukset, ruoka jne. Kun nämä ovat selvillä jatkat liikkuviin kuluihin, näihin kuluihin kuuluu kaikki ne asiat mitkä haluaisit eli matkat, Netflix, vaatteet, harrastukset jne. Viimeiseksi kirjoita vielä ylös, kuinka paljon säästät joka kk.

Budjetin voi tarkistaa, jotta se olisi realistinen ja kestävä, esimerkiksi niin että lasket kaikki tulot ja menot prosenteiksi. Kiinteät kulut saisivat olla 50% tuloistasi, liikkuvat kulut taas 30 % ja säästäminen 20%. Tämä tapa on vain yksi ja sitä voi modifioida omien tarpeiden mukaan. Tärkeintä on että aloitat jostain, ja yrität pitäytyä laskuissasi.

Vastaa

Close menu