Rikkaat eivät tee työtä rahan eteen, raha tekee työtä heidän puolestaan

Tuntuuko raskaalta lukea tuo ensimmäinen lause? Tuntuuko se järjettömältä? Myönnettäköön että lause tuntuu hieman koppavalta ja että se sisäistäminen vie hetken. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että se on tavallaan totta.

Suomessa perusduunari antaa aikaa työnantajalleen käydessään töissä. Tämä aika ja vaiva muutetaan sitten yhteiskunnan rakenteissa palkaksi, eli rahaksi. Ilmiselvästi tässä esimerkissä duunari käy töissä rahan eteen. Duunarilla on edessään ikuinen oravanpyörä, jossa noustaan aamulla, mennään töihin, maksetaan laskut, käydään töissä, maksetaan laskut… ymmärrät varmaan jo oravanpyörää, jos olet tänne meidän sivuillemme löytänyt. Tässä kuviossa ihmistä ohjaa usein kaksi asiaa, pelko ja ahneus. Tienatessaan enemmän duunari nostaa kulutustasoa ja pyörä on taas valmis pyörimään lujempaa.

 Miten sitten rikkaat eroavat tästä? Rikas voi juoda teetä kotona omalla terassillaan ja samaan aikaan kasvattaa varallisuuttaan. Liksa juoksee ja tee kupissa vähenee. Miten tämä on mahdollista, mietit varmaan?

Rikas ihminen sijoittaa tienaamansa rahan ja saa rahalle tuottoa. Tuotto on ”ilmaista” rahaa, jonka eteen rikas ei ole käynyt töissä. Tämä teen juonti vaatii tietysti sen, että oma talous on hallinnassa ja raha laitetaan töihin, kaikkea ei siis voi törsätä, tiliä ei saa tyhjentää joka kuukausi.

Vastaa