Säästäminen

Säästäminen ja tietysti sijoittaminen, antavat monelle kontrollin tunteen samalla kun se tuntuu hyvältä. Totta on kuitenkin se että suurin osa meistä säästä unelmia ja tavoitteita varten, olemme siis hyvin käytännönläheisiä. Olkoon se tavoite sitten uusi auto, asunto, lomamatka tai aikainen eläke, unelmat ovat hyviä motivoimaan. Jos et ole syntynyt muhkealla pankkitilillä tai voittanut lotossa äskettäin on kuitenkin todennäköistä, että toivomasi asiat ovat kalliita ja omat tulosi eivät riitä niitä kattamaan joka ikinen kuukausi. Tämä ei ole mikään syy paniikkiin mutta on hyvä tiedostaa asia, jotta voit tehdä työtä sen eteen että tulosi eivät rajoita elämääsi huonolla tavalla, se voi kuitenkin olla hyvä tapa opetella priorisoimaan. Katso kunnolla elämääsi, mitä oikeasti tarvitset ja mitä ilman pärjäät. Aseta tarpeesi tärkeysjärjestykseen ja tee samoin halujesi kanssa.

Kun otamme aikaa asioiden miettimiseen teemme usein parempia päätöksiä. Tunteiden vietävänä on vaikeata päättää luopumisesta, joten rauhallisuus ja maltti on valttia. Ensinnäkin oma säästötili on tukesi ja turvasi elämässä. Jokainen tarvitsee puskurin, johon voi kääntyä, kun elämä heittää haasteita, tai vaikka koronan. Suositus olisi, että sinulla olisi ainakin kolmen kuukauden menot säästössä ja jotkut bloggaajat ja kirjailijat suosittelevat jopa 6kk tai vuoden menoja. Täytyy kuitenkin muistaa, että Suomessa meillä on yhteiskunta, joka tulee apuun, jos ihmisellä menee huonosti. Kun ihmisellä menee hyvin, saamme maksaa veroja, jotta heikommassa elämäntilanteessa olevat saavat tukea ja turvaa. Tämän takia vuoden kulut ovat ehkä hieman ylimitoitettuja, joten jos saat säästöön kolmen kuukauden menot niin olet jo hyvällä mallilla.

Kun puskuri on täynnä, saat katsoa pidemmälle. Tässä tilanteessa on aika miettiä mihin haluaisit sijoittaa? Mikä sinua kiinnostaa? Mistä haluaisit oppia enemmän? Muista kuitenkin miettiä myös aikaa, kauanko ajattelit pitää rahoja kiinni ja kuinka paljon energiaa haluat käyttää sijoittamiseen joka ikinen viikko, kaikki tämä ratkaisee valintoja tehdessäsi. Muista myös hyvä nyrkkisääntö olla laittamassa kaikkia munia samaan koriin.


Viimeisenä vinkkinä: jos haluat säästä enemmän, tingi menoista kovemmalla kädellä.

Vastaa