Mikä ihmeen sosiaalinen pääoma?

Olemalla skandinaavi tai ihan suomalainen, saamme samalla monta mahdollisuutta. Meillä on mahdollisuus kouluttautua perheeseen katsomatta. Perheemme taloudellinen tilanne ei kerro sitä saammeko käydä päiväkodissa vai ei. Samanaikaisesti on helppoa ajatella, että kaikilla olisi sama tietotaito ja samat mahdollisuudet mutta tämä ei pidä paikkaansa. Jotkin asiat luonnistuvat paremmin toisilta ja jollain on vaan paremmat lähtökohdat.

Ihmisinä meillä on vaikeuksia nähdä itsemme muissa, jos he ovat todella erilaisessa asemassa. Jos olemme varakkaita, on vaikeata hahmottaa toisen köyhyys. On paljon helpompaa antaa köyhälle ihmiselle leima, hän on luultavasti tyhmä, laiska tai vähintäänkin jostain riippuvainen. Toisen inhimillisyys pitää jotenkin päästä unohtamaan, jotta ihmiskohtalo ei tule iholle.

Kaksi naamaa – eri lähtökohdat

Hyvätuloisen ihmisen on myös lähtökohtaisesti mahdotonta samaistua köyhän ihmiseen arkeen. Itse valittu ”säästökuukausi” on kaukana siitä että joudut kaurapuurohyllyllä miettimään mihin sinulla on varaa.

Sosiaalinen pääoma on luultavasti monelle sanan tuttu. Pääomia on monenlaisia, taloudellisiä, kulttuurisia ja sosiaalisia. Kaikki nämä pääomat vaikuttavat positiivisesti hyvinvointiin. Nämä pääomat pitävät sisällään hyvät kasvuolosuhteet, sosiaaliset suhteet, turvallisuutta, koulutusta ja itsekehitystä. Valitettavasti kaikilla ei ole tässä kohtaa sama lähtötilanne. Jotkut pääomat tulevat meille ”ilmaiseksi” pelkästään sen takia että synnymme ”oikeaan” perheeseen. Jos yhteiskunta luottaa perheeseemme saamme automaattisesti nauttia luottamuksesta itsekin. Hyvä uutinen on kuitenkin se että meillä on myös mahdollisuus rakentaa pääomaa elämänvarrella.

Myös pääomat vaikuttavat vaurastumiseen. Meidän tapauksessamme saimme esimerkiksi vanhemmat takaajaksi, kun ostimme ensimmäisen asunnon. Tämä ei ole kaikille mahdollista. Miksi haluamme ottaa tämän puheeksi mietit varmaan. Isoin syy on se että kun me annamme vinkkejä niin ne ovat tietysti omasta lähtökohdastamme kotoisin. Olemme joutuneet venyttämään penniä välillä (opiskelut, hoitovapaat) mutta arkemme on usein rahallisesti kunnossa. Meidän vinkkimme eivät siis sovi kaikille ja se on aina hyvä muistaa, kun vinkkejä jakelee.

Millaiset pääomat sinulla on käytössäsi?

Vastaa

Close menu