Spara

Att spara och investera ger de flesta en känsla av kontroll samtidigt som det känns bra. Trots detta så sparar de flesta för att uppnå mål eller drömmar. En ny bil, en lägenhet, en resa eller tidig pension.  Om du inte är född med mycket pengar i banken eller precis vunnit lotteriet så är det troligt att dina utgifter (för saker du har eller önskar att du hade) i framtiden är större än dina inkomster.  Detta är ingen orsak för panik utan snarare en möjlighet att öva prioritering. Resonera kring vad du behöver, vad du vill ha och placera allting i viktighetsordning.  Ofta saknar vi tid för reflektion och djupare funderingar men genom att ta oss tid kan slutresultatet bli mycket bättre.

Böcker är ett bra sätt för inspiration och konkreta tips då det kommer till sparandet

Då vi tar oss tid kan vi lättare se vad vi egentligen behöver och vad vi klarar oss utan. När vi hittar dessa små saker vi klarar oss utan börjar sparkontot sakta växa. Ett sparkonto är bland det viktigaste du kan ha, ingen av oss vet när livet svänger och behoven av extra cash ökar. Ditt sparkonto får gärna ha tre månaders utgifter. Flera bloggare och böcker pratar om upp till sex månaders utgifter sparade på ett konto du lätt kommer åt. För personer som inte har möjlighet att få ut lån med bra ränta ser man rekommendationer upp till 12 månader men för oss i Norden är det på sitt eventuellt lite överdrivet. Vi har ett samhälle som stöder och hjälper de svaga och då det går bra för dig betalar du skatt för att hjälpa dem som har det sämre. Blir du utan jobb har du möjlighet att få hjälp av samhället och därför kan man anse att 12 månaders utgifter är en rätt stor summa att ha sparad.           

När du har en stadig buffert för dåliga dagar på kontot kan du ta sparandet till nästa nivå, då är det dags att fundera på investeringar. Vad vill du investera i? Vad tror du på? Vad är du nyfiken över? Allting blir roligare om du utgår ifrån dina egna intressen istället för vad grannen gör. Ta ändå i beaktande din sparhorisont, hur länge tänker du att pengarna kommer vara orörda? Ta även i beaktande konceptet ” inte alla ägg i samma korg”.

Sist men inte minst: Dra ner på kostnaderna och spara mer om du vill nå dina mål snabbare.

Coronavirus 25.3.2020

Bild lånad av yle.

Vi lever i verkligt underliga tider just nu då man knappt känner igen sig i samhället. Världen har stannat upp och social distancing är det nya trendordet som finns på allas läppar. Att försätta sig själv i frivillig karantän (stanna hemma och inte röra sig om man inte MÅST) är det som regeringen önskar. Företag och arbetsgivare överlag skall uppmuntra till distansjobb så långt det går och vi har alla en skyldighet i att försöka minimera våra sociala kontakter.

Förutom arbetsplatser som tystnar har även skolorna stängts ner. Oberoende om vi vill eller ej så är det nog dags att inse att vår vardag kommer se mycket annorlunda ut under denna vår än vad vi är vana vid. Snart har det gått två månader sedan WHO klargjorde att detta är en Pandemi (30.1.2020) och än ser vi inget slut. En situation ingen av oss vill befinna oss i men ändå tvingas den på oss alla.

De länder som lyckats agera snabbt har stor chans att minska på antalet dödsfall pga. Coronaviruset. Må dessa åtgärder kännas jobbiga och irriterande så är de ändå tillsatta av en viktig orsak, för att rädda liv.

I skrivande stund har tre personer dött pga. coronaviruset i Finland. Covid-19 är alltså ett virus att räkna med och senast nu är det dags att kavla upp ärmarna och ta det egna ansvaret. Vi hoppas att ni följare hålls friska och stannar inne. Om tiden blir lång kan vi rekommendera vår podd. Lägg på Äta sova spara podden, du får lätt en dag att gå med de avsnitt som redan ligger ute.

Mimmit Sijoittaa i Borgå

Vilken torsdag vi haft. Naistakomo Oy som är bolaget var under Äta sova spara ligger ordnade Mimmit Sijoittaa på torsdagen i Borgå. Under eftermiddagen var det klart att regeringen skulle ha ett presstillfälle över coronaviruset som ingen av oss knappast missat. Det var många samtal och funderingar upp och ner men efter att ha pratat med branschfolket beslöt vi oss för att hålla evenemanget och satsa på god handhygien. We love handsprit.

På plats förutom vi var gänget från Cafe Aatos, ett fullt hus som kommit på plats för att lära sig mer om hur man kommer igång med att investera på börsen, Lotta från studioPieni och Benjamin som hjälper oss med poddarna. Ja, och självklart Pia-Maria och Hanna.

Under kvällen lärde vi oss hur man kommer in på börsen och hur lätt det egentligen är, tar knappa 20 minuter för att få igång ett regelbundet sparande. Dessutom hade alla chansen att göra sin egna investeringsplan. När investeringsplanen är gjord är det sedan viktigt att följa den så länge den gäller, även om börsen svänger pga. Coronavirus eller oljekriser.

Här finns ett litet bildregn från kvällen, mera bilder hittar ni även på Lotta Åbergs hemsida, studiopieni.com.

Coronaviruset och börsen

År 2020 har knappt kommit igång och vi saknar redan 2019. Under 2020 har vi sett flera svarta får som rubbar det stabila. Ingen har knappast missat Coronaviruset och oljekrisen är samtidigt ett faktum. Covid-19 har tagit finansvärlden med storm och bökar runt mer än myrorna i en myrstack. Viruset slog till hårt i Kina och lamslog marknaden och WHO har slängt fram ordet Pandemi. Det viktigaste vi behöver förstå är att ingen där ute vet hur detta går framåt eller hur det påverkar ekonomin. Han som påstår sig veta hur detta påverkar börsen, ljuger.

Det kan vara att påverkan blir kortvarig, att vi tillfälligt nu ser företag skära ner och sätta stop men det kan lika väl vara en pandemi som drar ut och drabbar företag inom servicebranschen hårt då folk slutar röra på sig. Ett hett tips är att du fortsätter stöda de lokala företagarna i din stad trots Coronaviruset. Vad som slutligen kommer ske då det kommer till Covid-19 vet vi inte, endast tiden kommer visa.

Men vad skall vi då göra i en situation som denna, är det dags att rusa till börsen och sälja allt vi äger och har? Eller är det dags att slänga alla sparpengar in? Februari var en svag månad på börsen, så svag att det motsvarar månader under finanskrisen. För dem som läst på och varit medvetna om vad de börjat med då de första gången köpt något så är detta inget nytt. För att få njuta av vinst behöver man förstå att det går hand i hand med risk. Eftersom vi dessutom tror att de flesta av er som läser bloggen är småsparare med långsiktigt sparande som ABC så borde denna situation inte vara någon ni behöver spekulera över. Om planen inte ändrat så kan man fortsätta som förr.

Fråga dig själv om din investeringsplan har ändrat, om inte, fortsätt med det du gjort hittills. Dock rekommenderar vi att du samtidigt utvecklar dina talanger som handtvättare, 20 sekunder med tvål och vatten.

Börja idag

Min väg till att idag vara en investerare har inte varit den mest glamorösa men den har fungerat. Jag har inte haft möjlighet att starta upp allting med flera tusentals euro, mina föräldrar har inte gett över ett sparkapital och uppmuntrar mig till att fortsätta. Däremot har jag sedan liten varit medveten om att jag själv vill vara herre över min egen tid och det är inte möjligt utan pengar.

Pengar styr att, pengar är allt och inget är gratis eller riskfritt. Hur många av oss har inte stött på kommentarer som att ”investera är för riskabelt”, ” du kommer förlora allt” eller ”det är för invecklat och man behöver minst 1000e för att komma igång”. Hade jag lyssnat på dessa kritiker (som dessutom ofta själv inte lyft ett finger för att komma igång) hade mina investeringar fortfarande varit 0€. Idag vill jag påstå att största risken är att du inte gör något och aldrig får ta del av ränta på ränta effekten eller skörda tillväxten.

Om du någongång tänkt tanken att du vill komma igång men ännu inte gjort det är vårt nästa evenemang något för dig. Häng med på Mimmit Sijoittaa (brudarna investerar) i Borgå den 12 mars. Biljetterna kostar 22 € och under kvällen har du klart för dig hur du börjar och varför du skall fortsätta. Biljetterna kan du köpa direkt via oss eller från Café Aatos i Borgå där evenemanget också ordnas.

//Ronja