Du får det du avstår ifrån

I en barnfamilj kan överflödet av saker ibland överraska oss oberoende av hur mycket vi försöker minska. Flera av oss har dessutom två bilar och lägenheter med kvadrater som skulle räcka för en ännu större familj. Ibland slår det mig också att vi är sämre på att återvinna än vi borde och allt detta skapar en växande ångest över vad jag lämnar åt mina barn och vad de lär sig.

Det som gläder mig är att vi i samhället satsar mer på återvinning i den form att vi köper använt och vi säljer bort sådant vi inte mer behöver. Vi lånar av vänner och det är trendigt att köpa mindre hus. Det finns alltså hopp för oss alla. Det är inte alltid så lätt att komma igång och tyvärr rätt svårt att även hålla upp. I slutändan är vi alla ändå ansvariga över oss själva och våra handlingar. Hur vi väljer att värdera material och pengar är personligt.

På bilden ser ni mig under en av Kvinnosmedjans (Naistakomo) after work evenemang där vi bland annat pratade om hållbarhet.

I slutändan ansvarar vi alla för oss själva, ingen annan kan ta rätt beslut för dig. Vi väljer även själv vad vi sätter energi på och i vilka situationer vi väljer att satsa och ge försöket allt. Själv väljer jag ofta att tänka att det jag ger upp kommer tillbaka i någon annan form. Vi har sålt bort sådant som vi inte mera använder istället har vi gjort rum för sådant vi just nu, i i denna livssituation gärna hade ägt. Som familj kan man också välja gemensamma mål, för oss var det klart att pengarna från loppis används till ett gemensamt HopLop besök (Leos Lekland). Genom hela denna process har även mina barn lärt sig att man ibland kan ge bort saker och få något annat istället. Något man uppskattar ännu mer.

Lämna ett svar