Sparoktober-utmana dig själv för att få nya insikter!

Sparoktober är över och som lovat kommer här våra tankar om både # och hela tanken bakom att lägga på en extra växel i sparandet nu som då.

Människan är ett vanedjur och vi är också rätt bekväma av oss, det sagt så krävs det ibland att vi går ut på okänd mark för att upptäcka något nytt. När vi utmanar oss själva kan vi få nya insikter om vår ekonomi.

Att göra om sina rutiner är inte lätt och det tar tid att skapa nya. Tanken bakom #Sparoktober var inte att uppmuntra till extremsparande snarare ett sätt att väcka upp och granska sin egen relation till pengar.Det är viktigt att utmana sig själv och testa nya saker det gör att du växer som person och det är ett sätt som fungerar som personlig utveckling. Nu undrar du säkert vilka insikter vi nått under oktober och här kommer svaren.

Vi lägger onödigt mycket pengar på mat i båda familjerna. Genom att planera bättre och handla där det är billigast (Lidl) skulle vi lätt kunna dra ner en hundring per månad. Att gå till butiken utan en plan leder till inget annat än en dyr upplevelse. Att också gå till matbutiken en gång i veckan istället för 5 (!) hade varit riktigt bra också.

Ingen behöver 3 streamingtjänster! Om du gillar att titta på Netflix, HBO eller dylikt (så som vi) så är det inget fel på det inte, men däremot är det bra att fundera igenom hur många olika tjänster man betalar för varje månad. Under #Sparoktober har vi stängt av tjänster för över 60€ och det bästa, vi saknar dom inte alls!

Överraskande utgifter kommer då du minst anar dem. Under månaden blev det några läkarbesök, nya däck till bilen samt vinterkläder till kidsen. Eftersom ”överraskande” utgifter alltid kommer så är det extra viktigt med en buffert att ta ifrån då det behövs.

Utmaningar är bra i den bemärkelsen att du själv kan välja vilka delområden du vill vända och vrida på. kanske nästa utmaning kunde vara Köp-Stop? I köp-stop tar du sparandet till nästa nivå och stoppar den onödiga konsumtionen för en viss på förhand bestämd tid. Hur låter en månad utan inköp av onödiga prylar, kläder, tekniska varor, inredning eller dylikt? Självklart skall du fortsätta köpa mat och förbrukningsvaror som behövs.

Vi har inte slutat utmana oss själva och vi hoppas du hänger på även nästa gång.

Lämna ett svar